نارگیل که بهوفور در آسیای جنوب شرقی رشد میکند، به مزهی خوب و فواید متعددی که برای سلامتی بدن دارد شناخته میشود. باور بر این است که شیر نارگیل یکی از سالمترین نوشیدنیهای روی زمین است، چون برای سلامتی خواص زیادی دارد. شیر نارگیل شیر نیست، بلکه آب غلیظی است که از گوشت نارگیل به دست میآید. در این مقاله از دیجیکالا مگ قرار است با خواص شیر نارگیل برای سلامتی بدن، پوست و مو آشنا شوید. همچنین طرز درست کردن شیر نارگیل خانگی و دو خوردنی خوشمزه با آن را یاد بگیرید. قبل از هر چیز ارزش غذایی شیر نارگیل را به شما میگوییم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
ارزش غذایی شیر نارگیل
شیر نارگیل کالری زیادی دارد، چون سرشار از تریگلسیریدهای با زنجیرهی متوسط است که نوعی چربی اشباع شده هستند. همچنین منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی مختلف مس و منگنز به شمار میرود. در ادامه ارزش غذایی یک فنجان (۲۴۰ گرم) شیر نارگیل آورده شده است.
کالری: ۵۵۲ (۲۸ درصد از نیاز روزانهی بدن)
کربوهیدرات: ۱۳ گرم (۴ درصد از نیاز روزانهی بدن)
پروتئین: ۵٫۵ گرم (۱۱ درصد از نیاز روزانهی بدن)
چربی: ۵۷ گرم (۸۸ درصد از نیاز روزانهی بدن)
چربی چند غیراشباع: ۰٫۶ گرم
فیبر غذایی: ۵٫۳ گرم (۲۱ درصد از نیاز روزانهی بدن)
قند: ۸ گرم
ویتامین ث: ۷ میلیگرم (۱۱ درصد از نیاز روزانهی بدن)
فولات: ۳۸ میکروگرم (۱۰ درصد از نیاز روزانهی بدن)
آهن: ۴ میلیگرم (۲۲ درصد از نیاز روزانهی بدن)
منیزیم: ۸۹ میلیگرم (۲۲ درصد از نیاز روزانهی بدن)
فسفر: ۲۴۰ میلیگرم (۲۴ درصد از نیاز روزانهی بدن)
پتاسیم: ۶۳۱ میلیگرم (۱۸ درصد از نیاز روزانهی بدن)
مس: ۰٫۶ میلیگرم (۳۲ درصد از نیاز روزانهی بدن)
منگنز: ۲٫۲ میلیگرم (۱۱۰ درصد از نیاز روزانهی بدن)
سلنیوم: ۱۴٫۹ میکروگرم (۲۱ درصد از نیاز روزانهی بدن)
خواص شیر نارگیل برای سلامتی
شاید فکر کنید شیر نارگیل چربی زیادی دارد و به همین دلیل ناسالم است، اما این موضوع درست نیست.
مصرف شیر نارگیل به میزان متوسط میتواند فوایدی برای سلامتی بدن داشته باشد. از شیر نارگیل در رسپیهای متنوع و برای درمان مشکلات و بهبود سلامت پوست و مو استفاده میشود. شیر نارگیل به دلیل خواص فراوان و مواد مغذی زیادی که دارد استفاده میشود. این نوشیدنی نقش مهمی در حفظ سلامت قلب، کمک به هضم، تقویت سیستم عصبی و دستگاه گوارش و… دارد. برای اینکه بیشتر با خواص شیر نارگیل آشنا شوید، ادامه مطلب را بخوانید.
۱. روی سلامت قلب اثرات مثبتی میگذارد
۲. به کاهش وزن کمک میکند
نارگیل حاوی ۱۲ درصد تریگلیسیریدهای با زنجیرهی متوسط، اسید کاپریک و اسید کاپریلیک است. احتمال اینکه این ترکیبات بهعنوان چربی ذخیره شوند کم است. این ترکیات به تولید کتونها کمک میکنند و باعث احساس سیری میشوند که این موضوع در جلوگیری از پرخوری مفید است. این ویژگی به کاهش وزن در بلندمدت کمک میکند.
در یک مطالعه در سال ۲۰۰۳، ۲۴ فرد مبتلا به اضافه وزن به مدت چهار هفته رژیم غذایی غنی از تریگلیسیریدهای با زنجیرهی متوسط و اسیدهای چرب با زنجیرهی بلند را دنبال کردند. محققان ترکیب بدن شرکتکنندگان را بعد از هفتهی چهارم بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که مصرف تریگلیسیریدهای با زنجیرهی متوسط در مقایسه با اسیدهای چرب با زنجیرهی بلند منجر به کاهش میزان بافت چربی شد.
محققان این مطالعه عنوان کردند که تریگلیسیریدهای با زنجیرهی متوسط را میتوان بهعنوان یک ترکیب مهم برای کمک به پیشگیری از اضافه وزن تلقی کرد. توجه کنید که هیچ مطالعهای اثرات شیر نارگیل روی وزن و سوختوساز را بهطور مستقیم بررسی نکرده است. بنابراین قبل از اظهار نظر قطعی در این زمینه به مطالعات بیشتری نیاز است.
خواص شیر نارگیل برای پوست
شیر نارگیل یک گزینهی بهشدت سالم برای پوست محسوب میشود. اگر از این نوشیدنی بهطور منظم روی پوست خود استفاده کنید، پوستتان درخشان میشود. شیر نارگیل تعدادی از مشکلات پوستی را هم درمان میکند. در ادامه خواص شیر نارگیل برای پوست را نام بردهایم.
مدت زیادی است که افراد برای مرطوب کردن پوست خود، شیر نارگیل را به آب وان اضافه میکنند. شیر پوست را مرطوب، نرم و لطیف میکند. وقت آن است که از شیر نارگیل برای بهبود سلامت پوست خود استفاده کنید. مرطوب شدن پوست تنها خاصیت استفادهی موضعی از شیر نارگیل روی پوست نیست.
از دیگر خواص شیر نارگیل برای پوست میتوانیم به مبارزه با خشکی، خارش، تورم و قرمزی، تسکین پوست و کمک به سلامت و درخشندگی پوست اشاره کنیم. یک فنجان شیر نارگیل، نصف فنجان گلاب و یک فنجان گلبرگ رز را به آب گرم وان اضافه کنید و در آن دراز بکشید. این کار را بهطور مرتب انجام دهید تا شاهد اثرات شگفتانگیز آن روی پوست خود باشید.
اگر دوست دارید پوستتان جوان و شاداب شود، از شیر نارگیل استفاده کنید. شیر سرشار از ویتامین ث و مس است که به حفظ قابلیت ارتجاعی پوست کمک میکنند و ظاهر و سلامت پوست را بهبود میبخشند. چند قطره شیر نارگیل را با شش تا هفت عدد بادام بدون پوست مخلوط کنید تا یک خمیر نرم به دست بیاید.
خمیر ایجاد شده را روی پوست خود قرار دهید و بگذارید به مدت تقریبا ۱۵ دقیقه بماند. سپس صورت خود را با آب خنک بشویید. از این ماسک فوقالعاده دو تا سه بار در روز استفاده کنید تا سلامت پوستتان بهبود پیدا کند و علائم پیری بهطرز چشمگیری کاهش پیدا کنند.
نه تنها جویدن دانه قهوه و خوردن آن بلکه هر ماده غذایی دیگر در مورد عدم مدیریت مصرف و استفاده بالا باعث ایجاد عوارض در بدن انسان می شود، مخصوصا اگر شما فقط قصد دارید یکبار آن را امتحان کنید حتما در میزان استفاده خود مدیریت کنید.
از عوارض استفاده بیش از حد دانه های قهوه می توان به ایجاد سوزش در قلب و افزایش ضربان قلب می باشد، همچنین استفاده مدام و بالا دانه های قهوه ممکن است باعث ایجاد کلسترول در بدن شما شود.
توصیه می شود اگر دارای بیماری خاصی هستید که کافئین تاثیر منفی روی بدن شماست، و یا اینکه باردار هستید یا شیر می دهید استفاده از دانه های قهوه را در قطع و یا بسیار محدود کنید.
نکته مهم: خوردن و جویدن دانه قهوه میزان کافئین بالایی را داراست، تا این حد که میزان کافئین آن از یک فنجان قهوه غلیظ و قوی نیز بیشتر است و میزان آن تقریبا 3.5 برابر حالت دم کرده همان حجم می باشد.
قهوه به عنوان یک کالای ضروری
قهوه، امروزه بهعنوان یک کالای ضروری شناختهشده و دیگر یک کالای لوکس بهحساب نمیآید و از محبوبترین نوشیدنیها در سطح جهانی است؛ که هرروزه توسط میلیونها نفر مصرفشده و همچنین مهمترین مادهی غذایی تجاری و بهطورکلی دومین کالای تجاری مهم پس از نفت خام است.
اهمیت اصلی قهوه مربوط به قهوه دم شده حاصل از دانهی برشتهشده یا آسیاب شده است. در بین عموم، اثر سودآور قهوه تنها به جذابترین ترکیب آن یعنی کافئین نسبت داده میشود؛ ولی ثابتشده است که سایر ترکیبات آن نیز در ایجاد خواص سلامتی بخش نقش مؤثری دارند.
نقش قهوه در جلوگیری از برخی بیماری ها
نقش مصرف قهوه در جلوگیری از برخی بیماریها، طبقهبندی آن بهعنوان یک نوشیدنی کاربردی را توجیه میکند. این ویژگیهای کاربردی توسط ترکیب دانهها و تغییراتی که در حین برشته کردن در آنها رخ میدهد تعیین میشود. همچنین محصولات جانبی حاصل از فرآوری میوه و دانه قهوه نیز میتوانند بهعنوان ترکیبات کاربردی در صنعت غذا به کار روند.
پوست و پالپ قهوه که حدود ۴۵% میوه را شامل میشوند، از محصولات جانبی اساسی فراوری قهوه هستند که در صنعت غذا برای مقاصد مختلفی ازجمله استخراج کافئین و پلی فنل ها به کار میروند.
تاثیر رست کردن روی قهوه
ویژگیهای نوشــیدنی قهوه مانند عطروطعم در هنگام رست کردن به وجود میآیند. رست کردن باعــث رخ دادن واکنشهای متوالی در دانههای قهوه میشود که باعث تغییر در ساختار شیمیایی آنها میشود. برای مثال پلی ساکارید ها در هنگام رست کردن به کربوهیدرات با وزن مولکولی کم تبدیل میشوند. درجه رست کردن همانگونه که بر روی ویژگیهای گفتهشده تأثیر میگذارد، رنگدانهها را نیز تغییر میدهد.
ترکیبات تشکیلشده حین رست کردن مسئول بسیاری از فعالیتهای بیولوژیکی مثبت در قهوه دم شده هستند. البته ترکیبات کارســینوژنیک مانند پلی ســیکلیک هم میتوانند توسط سوخت ناکامل ترکیبات آلی، هنگام رست کردن تشکیل شوند؛ اما خوشبختانه آنها را میتوان حتــی در میزانهای بســیار کم شناسایی کرد.
ترکیبات کارسینوژنیک، ترکیباتی هستند که میتوانند باعث پیامدهایی ازجمله سرطان شوند. قهوهی رست شــده دارای %٢ الی ٣ % کلروژنیک اســید میباشد که باعث ایجاد ویژگیهای آنتیاکسیدانی در آن میشود. البته دمای شدید باعث کاهــش در میزان کلروژنیک اســید میشود، به همین علت شدت رست شدن باید کنترل شود.
ترکیبات قهوه چیست؟
کافئین قهوه با مسدود کردن گیرندههای عصبی آدنوزین، خواب ما را تحریک میکند و هنگامیکه ماده شیمیایی خواب توسط کافئین مسدود شود، نتیجهاش بیدار نگهداشتن شما خواهد بود.
عاتیل فنل عامل ایجاد عطر و بوی خوب قهوه است که مشام شما را نوازش میدهد. اسیدیته یا همان ترشی موجود در قهوه به دلیل وجود اسید کوینیک درون آن است. افرادی که مشکل رفلاکس معده دارند معمولاً بعد از نوشیدن قهوه دچار سوزش معده میشوند که علتش حضور همین ترکیب است. قهوه منبع خوبی از آنتیاکسیدانها است که سرحال شدن و نشاط بعد از خوردن قهوه را برخی از این مواد بهعنوان عضوی از ترکیبات قهوه ایجاد میکنند. تئوفیلین که یکی از مواد همچون کافئین است. این ماده محرک و آرامشبخش عضله برای تسکین علائم آسم، برونشیت و آمفیزم است؛ که حتی میتواند با برخی از آنتیبیوتیکهای جدیدتر واکنش نشان دهد.
قهوه سرشار از آنتیاکسیدان است و آنتیاکسیدانها از پوست در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. از فواید دیگر آنتی اکسیدان میتوان به خاصیت ضد پیری آن اشاره کرد. بر اساس تحقیقات، خصوصا روغن قهوه خواصی مشابه کرمهای ضد چروک برای پوست دارد.
۱- تاثیر قهوه در جلوگیری از پیری پوست
شاتوت و انار از جمله میوههایی هستند که به دلیل آنتی اکسیدانهای قوی به سلامت، جوانی و شادابی پوست بسیار کمک میکنند و به عنوان میوههای مناسب برای پوست شناخته میشوند.
در رابطه با انواع قهوه نیز این موضوع صادق است زیرا قهوه دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان است. اولین خاصیت آنتی اکسیدانهای قهوه سلامت پوست و جلوگیری از پیری زودرس است. پیری زودرس که امروزه هم بسیار شاهد آن هستیم بر اثر آلودگی، گرما و نور ایجاد میشود و قهوه از جمله مواردی است که میتواند از بروز آن جلوگیری کند. علاوه بر تاثیر آنتی اکسیدانها، کافئین قهوه، پوست را سفت میکند و مزیت سفت شدن پوست جلوگیری از چین و چروک و افتادگی پوست است.
۲- مزایای قهوه در محافظت از موها
علاوه بر مورد اشاره شده در فوق، یکی از مزایای قهوه محافظت از مو است. آنتی اکسیدانهای موجود در قهوه باعث براق شدن موها میشوند.
استفاده از ماسک قهوه از شکستن موها جلوگیری میکند و موها را درخشان و خوشبو میکند. این مزیت قهوه برای زیبایی، باعث شده است که امروزه بیشتر مراکز زیبایی در سراسر دنیا از قهوه برای سلامت مو استفاده کنند. همچنین از دیگر مزایا و فواید قهوه برای پوست و مو این است که قهوه آسیبهایی که بر اثر مواد شیمیایی مختلف برای مو ایجاد می شود را برطرف میکند.
برای استفاده از قهوه میتوانید آن را در خانه دم کنید و روی موهای خود بگذارید.
شاید عحیب باشد ولی بادام زمینی در واقع یکی از حبوبات محسوب میشود اما تقریبا همهی ویژگیهای دیگر آجیل های خوراکی محبوب مانند پسته، بادام و غیره را دارد. از نظر گیاه شناسی، بادام زمینی یک غلاف میوهی کوچک و زیر زمینی از یک گیاه متعلق به خانوادهی باقلاییان (Fabaceae) است. بادام زمینی یک گیاه دو لپهای و یکساله است که به ارتفاع 30 سانتیمتر از سطح زمین رشد میکند.
گفته میشود منشاء بادام زمینی آمریکای مرکزی بوده و پس از آن این مغز پرخاصیت توسط کاوشگران اسپانیایی به سایر نقاط جهان منتقل شده است. امروزه هم بادام زمینی یکی از پر کاشتترین محصولات در کشورهایی مانند چین، هند، کشورهای آفریقایی و آمریکا است.
1. خواص بادام زمینی: مواد معدنی موجود در 100 گرم محصول
بادام زمینی سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است. مقدار 100 گرم بادام زمینی خام حاوی مواد مغذی زیر است:
میزان 567 کالری انرژی
مقدار 7% آب
مقدار 25.8 گرم پروتئین
مقدار 16.1 گرم کربوهیدرات
مقدار 4.7 گرم قند
مقدار 8.5 گرم فیبر
مقدار 49.2 گرم چربی (که 6.28 گرم آن اشباعشده، 24.43 گرم اشباعنشدهی تک و 15.56 گرم اشباعنشدهی چندگانه است)
مقدار 15.56 گرم امگا 6
فواید بادام زمینی: منبع طبیعی فیبر و کربوهیدرات
میزان کربوهیدرات موجود در بادام زمینی نسبتا پایین است. در واقع، محتوای کربوهیدرات این مغز تنها 13 تا 16 درصد از وزن آن را تشکیل میدهد. کربوهیدرات پایین و پروتئین، چربی و فیبر بالا باعث میشود بادام زمینی دارای شاخص گلیسمی پایین باشد که معیاری برای میزان ورود سریع کربوهیدراتها به خون پس از مصرف غذا است.
جدول غذایی فواید بادام زمینی
بادام زمینی منبعی خوب از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است که از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛ در ادامه به خلاصهای ویتامینها و مواد معدنی مفید که در بافت بادام زمینی وجود دارد میپردازیم:
الف. بیوتین در بادام زمینی:
بادام زمینی یکی از غنیترین منابع بیوتین است که برای دوران بارداری زنان میتواند بسیار مفید باشد.
ب. مس در بادام زمینی:
مس به عنوان یک مادهی معدنی کمیاب در رژیمهای غذایی اکثر افراد شناخته میشود. کمبود مس در بدن میتواند اثرات مخربی بر سلامت قلب داشته باشد.
پ. نیاسین در بادام زمینی:
این ویتامین که با نام ویتامین B3 نیز شناخته میشود، عملکردهای متنوع و مهمی در بدن انسان ایفا میکند. این ویتامین با کاهش خطر بیماریهای قلبی مرتبط است.
ت. فولات در بادام زمینی:
این ویتامین نیز با نام ویتامین B9 یا اسید فولیک شناخته میشود و عملکردهای اساسی زیادی دارد و به ویژه در دوران بارداری برای زنان بسیار مهم است.
ث. منگنز در بادام زمینی:
منگنز نیز مادهی معدنی دیگری است که در آب آشامیدنی و بسیاری از غذاها یافت میشود.
ج. ویتامین E در بادام زمینی:
این ویتامین یک آنتیاکسیدان قدرتمند است که اغلب در غذاهای چرب به میزان زیاد یافت میشود.
چ. تیامین در بادام زمینی:
این ویتامین یکی دیگر از ویتامینهای گروه B است و با نام ویتامین B1 شناخته میشود. این ویتامین در بدن انسان به تبدیل کربوهیدراتها به انرژی کمک میکند و برای عملکرد قلب، ماهیچهها و سیستم عصبی بسیار ضروری و مهم است.
ح. فسفر در بادام زمینی:
بادام زمینی منبع خوبی از فسفر محسوب میشود؛ یک مادهی معدنی پر از خواص که برای رشد و نگهداری بافتهای بدن لازم است.
منیزیم یک مادهی معدنی با عملکردهای متنوع و مهمی است و دریافت میزان کافی منیزیم از قلب در برابر بیماریها محافظت میکند.
خواص بادام زمینی برای سلامت قلب: کاهش دهندهی سطح کلسترول
رزوراترول موجود در بادام زمینی نیز دارای خواص آنتیاکسیدانی است و میتواند مانع از ابتلا به بیماریهای قلبی شود. به همین دلیل است که به نظر میرسد بادام زمینی مانند سایر مواد غذایی حاوی رزوراترول دارای اثرات محافظتی از قلب است.
مطالعات دیگر نشان دادهاند مصرف منظم بادام زمینی باعث کاهش تری گلیسیرید شده و سلامت قلب را افزایش میدهد. این اثر را میتوان به وجود اسیدهای چرب اشباع نشده، فولات و منیزیم نسبت داد.
مزایای بادام زمینی برای کم خونی
خوردن بادام زمینی میتواند به محافظت از بیماریهای عروق کرونر قلب کمک کند. تحقیقات انجام شده در مورد خواص بادام زمینی نشان داده است این آجیل باعث کاهش سطح کلسترول بد میشود. کلسترول بد باعث ایجاد پلاک در رگهای خونی میشود و مصرف بادام زمینی در رژیم غذایی روزانه میتواند از این خطر جلوگیری کند.
از این رو مصرف بادام زمینی برای کنترل بیماری های قلبی و همچنین کم خونی بسیار موثر میباشد.
افزایش سوخت و ساز با بادام زمینی
با مصرف بادام زمینی به صورت روزانه می توان به افزایش سوخت و ساز بدن کمک کرد. با بالا رفتن سوخت و ساز سریع تر می توان به وزن آیده آل خود رسید. با افزایش سوخت و ساز بدن، سبب از بین رفتن انرژی بسیاری در بدن می شود و بدن برای تامین انرژی از چربی های ذخیره شده و انباشته بدن، استفاده می کند. اگر علاوه بر افزایش سوخت و ساز بدن به صورت منظم ورزش کنید، اثر چربی سوزی بیشتر می شود و می توانید در مدت زمان کوتاه تری وزن بیشتری را از دست دهید. مصرف روزانه 30 عدد بادام زمینی به همراه ورزش سبک می توانید به صورت چشم گیری وزن خود را کاهش دهید.
بادام زمینی منبع غنی از مواد مغذی می باشد. این آجیل را می توان به شکل خام و فرآوری نشده میل کرد و فاقد هر گونه مواد نگهدارنده می باشد. همین علت سبب می شود که با مصرف بادام زمینی به عنوا یک میان وعده از ناراحتی های گوارشی حاصل از مصرف مواد غذایی ناسالم جلوگیری کنید. افرادی که می خواهند در رژیم غذایی خود از بادام زمینی استفاده کنند باید بدانند یک میان وعده عالی برای لاغری و کاهش وزن محسوب می شود. اما با این حال باید به این نکته توجه نمایید که بیش از حد مجاز از آن مصرف نکنید. در کنار میوه ها و سبزیجات بهترین مکمل در رژیم های غذایی کم کالری می توان به بادام زمینی اشاره کرد.